TUDÁSTÁR

Az alábbi tudástár folyamatosan bővül. Hasznos forrásokat, könyveket, tanfolyamokat találtok itt az ehető vadnövények és gombák kapcsán, elsősorban magyar és angol nyelven. Kiegészítéseket szívesen veszek az info@ehetovadon.hu címen!

Növényes könyvek

Ha teheted, könyvet mindig közvetlen a szerzőtől vagy a kiadótól rendelj! 

A szerző, kiadás éve, cím és kiadó után egy mondatban összefoglalom minden könyvnél, miért ajánlom.

 

Pascal Baudar (2016): The New Wildcrafted Cuisine. Exploring the Exotic Gastronomy of Local Terroir. Chelsea Green Publishing. Kevés a közös faj az amerikai sivataggal, de az ismertetett technológiák és kreatív ötletek lenyűgözőek, univerzálisan alkalmazhatók a nálunk növő vadnövényekre is. A szerző többi könyvét is szívből ajánlom!

 

Bózsó Gyula, Megyeri Sára (2023): Ehető Erdő. Vadontermett erdei alapanyagok tiszta forrásból. Magánkiadás. A hazai szerzőpáros csodaszép fotókon és izgalmas leírásokon keresztül ismerteti több mint 50 erdei vadnövény gyűjtését és konyhai feldolgozását. 

 

Dénes Andrea (2025): Elfeledett növényeink – A népi növényhasználat fajai és használatuk – Etnobotanikai összesítés. Janus Pannonius Múzeum. A vadnövények hagyományos fogyasztása mellett egyedülálló összegzés a kézműves, otthon körüli és játékos növényhasználatról. 

 

Thomas J. Elpel (2021): Botany in a Day. The patterns Method of Plant Identification. HOPS Press. Kiváló és közérthető, angol nyelvű szakkönyv a növényrendszertan megismeréséhez.

 

Dr. Erős-Honti Zsolt (2018): A kertészeti növények alaktana. Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara. Ez az egyetemi jegyzet (mely az én időm óta is bizonyára frissült) egy nagyon jó összefoglaló a növényi részek nevének és funkciójának megértéséhez, mely a növényhatározáshoz és vadnövény-gyűjtéshez kiemelten fontos tudás.

 

Steffen Guido Fleischhauer, Roland Spiegelberger, Jürgen Guthmann (2013): Enzyklopadie Essbare Wildpflanzen. AT Verlag. A majd’ 700 oldalas, német nyelvű könyv az általam ismert leginkább átfogó szakirodalom az ehető vadnövények témájában: 2000 faj határozása, gyűjtése, feldolgozása található benne. 

 

Robin Wall Kimmerer (2023): Szentperjefonat. Pallas Athéné Könykiadó. Ez a szemléletformáló könyv gyönyörű történeteken keresztül hív be a növények és emberek kapcsolódásának világába. 

 

Király Gergely (szerk.) (2009, 2011): Új Magyar Füvészkönyv. Magyarország hajtásos növényei. Határozókulcsok. Ábrák. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság. A kétkötetes mű több mint 2700 magyarországi növény határozókulcsát tartalmazza, lefedve a hazai Florát.

 

Dr. Marczal Gabriella (2008): Mérgező növények, növényi mérgezések. Semmelweis Kiadó. Remek bevezetés a mérgező növények világába, és hasznos ismereteket tartalmaz növénygyűjtők (és a színes bogyókat kedvelő kisgyermekek szülei) számára.

 

Prónai István József (2024): Ehető, gyógy- és mérgező növényeink. Magánkiadás. A kétkötetes mű a hazai növényeket tudományos neve szerinti sorrendben ismerteti, ideértve étkezési, gyógyászati és egyéb hasznukat, alaktani és termesztési tudnivalóikat.

Gombás könyvek

Ha teheted, könyvet mindig közvetlen a szerzőtől vagy a kiadótól rendelj!

A szerző, kiadás éve, cím és kiadó után egy mondatban összefoglalom minden könyvnél, miért ajánlom.

 

Fődi Attila (2022). Gyógyhatású gombák. Grimmia Stúdió. Tudományos alpokon nyugvó és átfogó kötet a hazai, vadon termő és termesztett gyógygombákról. 

 

Ewald Gerhard, Vasas Gizella, Locsmándi Csaba (2023): Gombászok kézikönyve. Cser Könyvkiadó. A legrészletesebb magyar nyelvű gombahatározókönyv közel 1500 fajt ismertet.

 

Thomas Laessoe, Jens H. Petersen (2019): Fungi of Temperate Europe. Engem lenyűgöznek az ilyen alapos és összefoglaló művek. Beszéljenek hát a számok: két kötet, 1700 oldal, 2800 gombafaj, 7000 színes ábra. Az árát nem merem leírni, de az is egy nagy szám.

 

Dr. László Nándor (szerk.) (1981). Mérges gombák. Gombamérgezések. Medicina Könyvkiadó. Kissé elavult, de így is hasznos összefoglaló kötet a mérgező gombák témakörében. 

 

Lexáné Regéczi Márta (1987). Gombaételek. Minerva. Eddig minden recept, amit ebből a könyvből főztem, nagyon finom volt! 

 

Merlin Sheldrake (2023). Az élet szövedéke. Park Könyvkiadó. Izgalmas ismeretterjesztő könyv a gombák világáról.

Tanfolyamok

Akkreditált gombaszakellenőri tanfolyamok: Erdei Gombász Tanoda, Géniusz PluszMagyarhoni Gombász EgyletMagyar Mikológiai Társaság. A képzéseket jellemzően évente egyszer,  ősszel hirdetik.

 

Oktatás ehető vadnövényekről: Ehető Erdő – Forest to Fork program, Erdőkóstoló, Gaztronómia, Répássy Enikő. A fajismereti, feldolgozási képzésekről az oktatóktól kell érdeklődni.

Hasznos források

Plants For A FutureIngyenesen elérhető, angol nyelvű adatbázis több mint 8000 növényről. Tudományos név alapján bármilyen növényre rákereshetünk, és ehető, gyógyászati, kézműves hasznairól tájékozódhatunk. Annyira értékesnek tartom ezt az oldalt (tartalmilag és „open-source” szemléletük miatt is), hogy rendszeresen adományozok nekik. 

 

Növényhatározó Facebook csoportJól moderált, kizárólag növényhatározásra fókuszáló online fórum. 

 

Növényhatározó telefonos applikációkA PFAF mellett a PlantNet a másik forrás, melynek rendszeresen adományozok, nagyon hasznos app a terepi növényhatározásban (de önmagában persze nem elegendő!). Nem ezt használom, de jókat hallottam a Flora Incognita nevű appról is.

 

Erdőkóstoló blogDénes Andrea írásai régóta meghatározóak az ehető vadnövényes és gombász témákban, nagyon tisztelem s becsülöm munkáját, rengeteget tanultam tőle. 

 

Forager Chef blogAlan Bergo vadon termő alapanyagokkal dolgozó séf, akinek részletes leírásai és gasztronómiai kísérletezései nagyon hasznosak gyűjtőknek.

 

Fortissima Fungus. Többek között térképes gombaszakellenőr keresőjük miatt zseniális magyra nyelvű weboldal. 

 

Gombaételek- Gyűjtőknek Facebook csoport. Közösségben az erő – receptekért ide küldenék minden hasgombászt.

 

Gombahatározó Facebook csoport. Számomra a leghitelesebb, legjobban moderált gombahatározói online fórum magyar nyelven.

Termékek, éttermek

Ehető vadnövényes termékekMegyeri Sára – DzsindzsaVadon ízei Zsani kosarából

 

Erdei gombás termékek: Kalapos GombaBanyaErdő

 

Ehető vadnövényekkel és vadon termő gombákkal dolgozó éttermek: Mátyás Étterem (Hotel Palota Lillafüred)SALT BudapestPajta (Őriszentpéter),